top of page

Monopoly Tahtasında Çarpık Kurallar

Bazen benzetmeler çok çarpıcı olabiliyor. Özellikle de anlaması güç, karmaşık olayları daha basit bir şekilde anlatmak için kullanılan benzetmeler. Geçtiğimiz haftalarda viral olan bir videoda bunun bir örneğini gördüm. Kimberly Jones son bir haftada 1 milyondan fazla izlenen videosunda Amerika'daki ayrımcılığı ve bundan doğan ekonomik eşitsizliği “Monopoly” oyununa benzeterek anlatıyor.



Onun sözlerini kısaca şöyle özetleyebilirim: Düşünün ki 400 tur boyunca beyaz ve siyah nüfus Monopoly oynuyor, ama kural olarak siyahların tahtanın üzerinde hiçbir yerin tapusuna sahip olma hakkı yok. Hatta oyunda kazandıkları paranın da tamamını beyazlara devretmeleri gerekiyor. Oyun 400 tur bu kurallarla oynanıyor ve her turun sonunda beyazlar biriktirdikleri bütün varlığı bir sonraki tur oyuncusuna (miras) bırakıyor. Siyahların ise bırakacak hiçbir şeyi olmuyor. Bugün bu kurallar düzeltilmiş olsa bile bu eşitliğin sağlandığı anlamına gelmiyor, çünkü ortada 400 yıl boyunca oluşmuş derin bir varlık uçurumu var.


Üstelik son birkaç aydır pandeminin yarattığı olumsuz gelişmeler de bu uçurumun kapanmasını geciktirmenin ötesinde uçurumu derinleştirmiş bile olabilir: İstatistiklere göre Haziran başı itibariyle toplam 42,6 milyon Amerikalı işsizlik ödeneği için başvuruda bulunurken, Amerika’nın milyarderlerinin varlıkları toplam 565 milyar dolar artmış (yani varlıkları ~%19 artmış).


Milyon, milyar, trilyon… anlaması zor rakamlar. Bu hafta gördüğüm başka bir video da garip ama oldukça çarpıcı bir yöntem kullanarak gelirler arasındaki uçurumu görselleştiriyor. Ne mi yapıyor? Farklı gelir miktarlarını pirinç taneleri ile gösteriyor. Bir pirinç tanesinin 100 bin dolara eşit olduğunu varsayalım. 1 milyon dolar tam 10 pirinç tanesi ediyor. Peki ya Amazon CEO’su Jeff Bezos’un net varlığı? Videonun sahibi üşenmeden 122 milyar doları pirinç taneleri cinsinden sayıyor. Ortaya çıkan tablo inanılmaz! ~n


Kimberly Jones'un videosunun tamamını da buraya bırakıyorum, izlemenizi kesinlikle tavsiye ederim:


Bu da merak edenler için pirinç taneleri cinsinden Jeff Bezos'un geliri:




Image by Paul Weaver

Haftaya pazar e-mail kutunuzdayız!

bottom of page