top of page

Beyaz Yakanın 50 Tonu

“Neden yönetici olamıyorum?” “CEO’nun benden eksiği var, fazlası yok.” “İşimi eksiksiz yapıyorum, yine de yükselemiyorum.”


Bu düşünceler size tanıdık geliyorsa, muhtemelen hayatınızın bir kısmında beyaz yakalıydınız ya da hala öylesiniz. İşlerini çok sevdiğim, Olmaz Öyle Saçma Tarih videolarını çokça izlediğim İlker Canıklıgil, Beyaz Yakanın 50 Tonu diye bir YouTube serisi başlatmış. İlk konuğu, 20 sene kariyerden sonra şimdi danışmanlık ve koçluk yapan Murat Yerdekalmazer. Diyor ki: E tabii yükselemezsin. İşini iyi yapman yetmez. Kendini pazarlayacaksın. Yaptığın işi iyi anlatacak, hatta yaptığın işi başkaları tarafından anlattıracaksın. Evet, bu algı operasyonu, çünkü algı gerçektir. Bu yola girdiysen, yolun kurallarını benimseyeceksin. İzlerken “Vaayyy beeeee, adam gerçekten de benimsemiş!” diye düşündüm.


Bir de şu “Batılılar kendini satıyor, biz Türkler satamıyoruz” durumunu araştırmışlar. Bizimki gibi kolektif toplumlarda insanlar başlarına gelen kötü şeylerin sorumluluğunu almazmış. Batıda ise birey daha güçlü, insanlar başlarına gelen olumsuz olaylarda dönüp kendilerine bakıyormuş, ne yapabilirim bu durumda diye. 👀 --z


Image by Paul Weaver

Haftaya pazar e-mail kutunuzdayız!

bottom of page