top of page

Bir Erişilebilirlik Hayali: Engin Yılmaz

- Bugün, otobüste hangi durağa geldiğimizi duyuyor olmamızın;

-Netflix Türkiye’deki ya da Türk kanallarındaki birçok dizide sesli betimleme özelliği bulunmasının;

-Son derece bireysel bir eylem olan “oy verme” işlemi sırasında körlerin tek başına oy kullanabilmesinin;

-Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Merkezi – GETEM’in ülkemize kazandırdığı internet kütüphanesinin;

-Temel amacı, istisnasız tüm bireyler için aynı zamanda erişilebilirlik olan Engelsiz Erişim Derneği’nin ve sayısız birçok başka girişimin arkasında çok değerli bir isim yatıyor: Engin Yılmaz.


Doğuştan kör olan ve kendisini her şeyden önce bir aktivist olarak tanımlayan, akademisyen Dr. Engin Yılmaz ile Nilay Örnek’le gerçekleştirdiği sohbet sırasında tanışma şansı elde ettim. Körlüğe, engellere, teknolojiye, ülkemizin ya da dünyanın sunamadıklarına dair öyle bir yolculuk yaptım ki, sizlerin de bu değerli kişiyi tanımanızı gönülden dilediğim için bu satırları yazıyorum. Tabii ki, dinleyince ya da okuyunca anlaşılabilen şeyler değil bunlar, ama bir parçacık da olsa farkındalık elde edebilmek hepimize iyi gelecektir.



Yine bu sohbet sırasında öğrendiğim, Engelsiz Erişim Derneği’nin Youtube sayfasında yer alan sık sorulan sorular videolarını izlemek de bundan sonra yapacağım ilk şey olacak. Dürüst olmam gerekirse, günlük hayatta otomatik pilotta yaptığımız şeylerin sırf video başlıklarını okuduğumda bile karmaşık hislere büründüm.


Herkese erişilebilir ve sağlıklı yarınlar dileyerek bu yazıyı sonlandırıyorum. ~e

Son Yazılar

Hepsini Gör

Tüketim Ekosisteminin İçinden 2 Umut

Bir yanda · Beklenen mega indirimler · Çılgın cumalar · Sonu gelmeyen ‘son fırsatlar’ Diğer yanda yaşadığımız ekonomik krizin sancılarıyla; · Stoklanan deterjanlar, tuvalet kağıtla

Image by Paul Weaver

Haftaya pazar e-mail kutunuzdayız!

bottom of page