top of page

Paradan Para Kazanamayan Kadınlar

Uzun zamandır ilgiyle izlediğim bir Amerikan iş kadını, Wall Street’in önde gelen bankalarında CEO/CFO olarak çalıştıktan sonra Ellevest’i kuran Sallie Krawcheck. Konuk olduğu bu podcast'te neden Ellevest ile sadece kadınlara yatırım hizmeti verdiğini, ve kendini cinsiyetler arasındaki yatırım farkını kapatmaya adadığını anlatıyor. Kadın ve erkekler arasındaki kazanç farkını biliyorduk, kadınların daha az terfi aldığını da biliyorduk, yatırım farkı da neymiş derseniz, kadınların erkeklere kıyasla parayı çok daha az kontrol etmelerinden, biriktirmelerinden ve yatırmalarından bahsediyoruz.

Ellevest CEO'su Sallie Krawcheck

Bırakın yatırma aşamasına gelmeyi, finansal ürünlerden bahsetmek bile, ben dahil birçok kadını korkutuyor, ve Krawcheck bunun sebebinin toplumun kadınlara finans konusunda yukarıdan ve kontrolcü bir şekilde konuşması olduğunu söylüyor. Erkekler tüm gün CNBC ve Bloomberg izleyip al-sat yaparken, kadınlara “Evet, tabii, finans zor bir konu, ama şöyle basitçe öğrenebilirsiniz,” ya da “Cilt bakımına gideceğinize para biriktirin” diyoruz.


Krawcheck, kadınların erkeklerden daha uzun yaşadığı ve aile bakımının çoğundan sorumlu olduğu günümüzde, kadınların varlık biriktirmesinin, aslında sadece kadınlar için değil, global ekonomimiz ve toplu sosyal gelişimimiz için çok kritik olduğunu anlatıyor. Ve birçok çarpıcı araştırma sonucu paylaşıyor: Mesela kadın-erkek çeşitliliğinin yüksek olduğu şirketler 15% daha fazla kar ediyormuş. 🙋 --z

Image by Paul Weaver

Haftaya pazar e-mail kutunuzdayız!

bottom of page