top of page

🏆 En İyi Uluslararası Film Oscar'ı

Belki dikkatinizi çekmiştir, bu hafta 2022 Oscar adayları açıklandı. Sonuçlar 27 Mart’ta belli olacak.


Bense bugünkü yazımda Oscar ödüllerine dair başka bir konuyu keşfetmenin peşindeyim: Uluslararası Film kategorisi. Konuyla ilgilenenler, 1947 yılından beri bu kategoriyi “yabancı dilde en iyi film Oscar”ı olarak biliyordu. Fakat Nisan 2019’da yapılan bir revizyonla bu kategorinin ismi “En İyi Uluslararası Film” olarak değiştiriliyor. Bu değişikliğin altında ise, gittikçe daha da global bir hal alan sinema endüstrisine paralel olarak, Akademi’nin Amerika dışındaki sinema dünyasına “yabancı ya da yabancı dil” diyerek kapsayıcılıktan uzak bir tutum sergilemesine bir son vermek isteyişi yatıyor. (yerseniz!) Kategorinin ismi değişiyor evet ama seçim kriterleri aynen devam ediyor. Aday filmlerin, Amerika dışında çekilmesi ve hakim dilinin İngilizce olmaması bekleniyor. Her ülke sadece tek 1 aday filmle katılabiliyor ve seçim tamamen ülkenin inisiyatifinde. Konunun en tatsızlaştığı kısımlardan biri burası: Çünkü Akademi bu kategoriyi ülkelere taşere ettiği için birçok sansasyonel, politik içerikli, eleştirel film ülkelerin kendi seçim eleğine takılıyor.


Parazit filmini ve yazımızı da hatırlarsınız. Katıldığı sene, ilk kez İngilizce dışındaki bir dilde çekilen bir film en iyi film ödülünü almış oldu. Geçtiğimiz haftalarda kendi butik film kulübümüzde de bu konu hakkında kafamız karıştı. Parazit nasıl oluyor da, en iyi film kategorisinde aday oluyordu ki zaten? Bu filmin sadece yabancı dilde en iyi film seçilmesi gerekmez miydi? Çizgiyi nerede çekiyoruz vs vs…Bu sene de hem en iyi film hem en iyi uluslararası film adayları arasında Japon yapım Drive My Car’ı görünce konuya kendi adıma bir açıklık getirmek istedim😊 Aslında en iyi uluslararası film kategorisine aday olan her filmin, diğer tüm alanlara da olabilme şansı varmış. (en iyi makyaj, ses, yönetmen, film vs dahil olmak üzere) Belki benim cahilliğim ama ben o kategoriler de hep Amerikan yapımlarına ait sanıyordum. Belki en iyi film ödülünü, bir “yabancı” filmin anca 2019 yılında, yani Oscar tarihinin 90. yılında alması da burada etkili olmuş olabilir!



Bu kategoriden bu kadar bahsetmişken, en iyi uluslararası film adayları arasında yer alan “Dünyanın En Kötü İnsanı” filmini önermesem olmaz. Beni duygudan duyguya sürükleyen, heyecanlandıran, ağlatan etkileyici bir film oldu.


🏆 Sizin Oscar favorileriniz kim? Listenize hangi filmleri aldınız 27 Mart’a kadar izlemek için? Yazın bize! ~e




Image by Paul Weaver

Haftaya pazar e-mail kutunuzdayız!

bottom of page