top of page

Filler, Karıncalar ve Animasyon Filmlerimiz

Okumayı ve yazmayı oldukça seven biri olmama rağmen, topraklarımızdan çıkan belki de en değerli edebiyatçılardan olan Yaşar Kemal’in daha önce sadece Üç Anadolu Efsanesi eserini okumuştum; İnce Memed serisini sağlam bir kafayla okumak için de sanırım doğru zamanı bekler vaziyetteydim. 4 cildi okuyabilecek gücü kendimde bir türlü bulamıyordum, yalan yok. Hal böyleyken, bari yumuşak hamleler yapayım dedim ve kendimi Yaşar Kemal’in çok da bilinmeyen, aslında çocuk romanı olarak konumlandırılan “Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca” kitabını okurken buldum.


Eser çocuk romanını andıran masalsı ögeler barındırsa da, okurken bir nevi yerli Hayvan Çiftliği (George Orwell’in fabl tarzındaki hiciv romanı) okuduğum hissine kapıldım. (Gönül isterdi ki, kitapları okuduğum sıra tam tersi olsaydı.) Filler ve karıncalar üzerinden kurgulanan bu eser; güç ilişkileri, siyaset, kapitalist toplum yapısı, medyanın algılar üzerindeki etkisi, dilin önemi, geleceğe dair umut gibi birçok kritik konuya parmak basıyor. Bugün birçoğumuz “karınca” konumundayken; filleri ya da daha doğrusu insanfilleri bu roman aracılığıyla hayal gücümde canlandırmak oldukça keyif verdi. Şayet kitabı daha önce okumadıysanız daha fazla ipucu vererek tadınızı kaçırmak istemiyorum. Ama kitap vesilesiyle kafamı kurcalayan başka bir konuyu paylaşmasam da olmaz:

Bazı Türk filmleri 10 dakika dahi tahammül edilemeyecek kadar kötü olsa da, Türk sinemasının yıllar içerisinde daha da kaliteli yapımlar ürettiğini düşünenlerdenim. Peki ama neden kaliteli yerli animasyon filmleri yapılamıyor? İnternette hızlıca bir aratınca karşıma en çok çıkan yapım, IMDB’de de görece yüksek puana sahip olan “Kötü Kedi Şerafettin” oldu. Birkaç liste buldum, ama hiçbir isim bana tanıdık değildi. Acaba animasyon filmlerinin ana hedef kitlesi çocuklar olarak düşünülüp gerekli özen mi gösterilmiyor, yeterince para mı getirmiyor? Bu konuyla ilgili ikinci ana sorum da, neden yetişkinlerin problemlerine de derman olabilecek ve iyi hissettirebilecek Soul, Ters Yüz yetişkin/çocuk ayırt etmeyen yapımlara rastlamıyoruz? Buradan film yapımcılarına açık çağrı yapmak isterim: Bence Yaşar Kemal’in bu eserini bir animasyon filmine uyarlasanız, bir taşla onlarca kuş vurabilirsiniz😊 (Ufak dipnot: Netflix, Hayvan Çiftliği’nin film haklarını 2018 yılında almış bile!) ~e



Image by Paul Weaver

Haftaya pazar e-mail kutunuzdayız!

bottom of page