top of page

Geleceğe Dönüş

Geçenlerde biraz nostalji yapıp Geleceğe Dönüş 2’yi tekrar izledim (Netflix'te bulabilirsiniz). 1989 yapımı filmde baş karakter Marty Mcfly ve Doktor gelecekte olacak kötü bir olayı düzeltmek için zaman yolculuğu yapıyor ve 2015 yılına ışınlanıyor. Filmin gösterime girdiği 1989-1990 yıllarında geleceği, yani 2015 yılında hayatın nasıl olacağını görselleştiren bu sahneler filmin kuşkusuz en ilgi çekici bölümü. Fakat ben bu sahneleri bu sefer daha farklı bir merakla izledim: Acaba 1989 yılından 2015 yılını tahmin eden senaristler neleri doğru, neleri yanlış tahmin etmiş?


Parmak iziyle açılan kilitler, görüntülü konuşma, her yerde dev ekranlar, hologramlı görüntüler senaristlerin 2015 yılına dair yaptığı doğru tahminler arasında.

Asıl ilginç olan ama yanlış tahmin ettikleri ve bu yanlış tahminlerin geleceği konu alan diğer filmlerle olan ortak yanları.


Uçan aletler: Hala ne uçan kaykay ne de uçan araba var. Her ne kadar tek tük üretilmeye çalışılsa da (şu ana gördüğüm en iyi uçan kaykay örneği) bunların yakın zamanda yaygın kullanıma ulaşması neredeyse imkansız. Fakat gelecekte geçen hemen hemen her filmde uçan aletlerin olması gerçekten ilginç. Bir şeylerin uçmasını gelişmişlik sembolü olarak algılıyoruz herhalde.


Kıyafetler: 2015 yılı için abartılı farklı kıyafetler tahmin etmişler. Kendi bağcıklarını bağlayan spor ayakkabı, üstüne göre ölçüsü değişen ve kendi kendini kurutan ceket, çift bağlı kravat… Filmlerde gelecekten bir sahne yaratırken ilk olarak kıyafetleri farklılaştırmak çok kullanılan bir yöntem. Halbuki 80’lerden bu yana moda pek değişmedi, hatta zaman zaman kendini belirgin bir şekilde tekrar etti. Kısacası 1989 yılındaki senaristler üstlerindeki kıyafetlerle 2015’e ışınlansalar Marty’e göre daha iyi çevreye uyum sağlarlardı.


Yemek: Bir sahnede akşam yemeği hazırlamak için minik bir pizzayı nem makinesine koyup büyütüp servis ediyorlar. Düşününce yemek alışkanlıkları da gelecek filmlerinde sürekli yanlış tahmin edilen bir konu. Pandemi döneminde herkesin evde ekşi mayalı ekmek pişirdiğini düşünürsek minik hapların gerçek yemeklerin yerini alacağı gelecek hala çok uzak.


Internet ve cep telefonları: Bunların filmdeki eksikliği hemen hissediliyor. Özellikle evde geçen bir sahnede telefon çalıyor ve çocuklardan biri “anneee telefon sana” diye bağırıyor. Belli ki senaristler 2015 yılında herkesin kişisel bir hattı ve telefonunun olacağını öngörememiş. Halbuki şu anki hayatımızın ayrılmaz bir parçası cep telefonları. Acaba şu anda öngöremediğimiz ama gelecekte hayatımızı işgal edecek başka hangi inovasyonlar olacak? ~n



Image by Paul Weaver

Haftaya pazar e-mail kutunuzdayız!

bottom of page