top of page

İktisadi Tekerrür

Okuyucularımızdan Kıvanç'ın Ray Dalio sohbetimiz üzerine yazdığı yazı. Bültenimizde veya internet sayfamızda konuk yazar olmak isterseniz bize yazın.


Amerika’nın önde gelen fon yöneticilerinden milyarder Ray Dalio, şu an içinde bulunduğumuz zamanların 1930’larla olan benzerliklerini vurgulayan bir yazı paylaşmış. Dalio, 3 tane global etkiyi sıralamış:


1)   Merkez bankalarının ekonomiyi canlandırmadaki yetersizliği: Her ne kadar farklı ülkelerde faizler azalsa ve hatta negatife inse bile dünyadaki resesyon riski devam etmekte ve büyüme oranları düşük. Kapitalin çok ucuz olduğu günümüzde, bankaların faiz indirimi kurşunu bitmiş durumda.


2)  Yüksek gelir eşitsizliği ve politik polarizasyon: Artan gelir eşitsizliğinin doğurduğu memnuniyetsizlikle beraber çok daha kalın çizgilerle ayrılmış politik cepheler (örneğin Trump/Anti-trump, Brexit/Anti-Brexit). 3.sayıda yer alan, eşitsizlik konusunda Şikago’da iki semt arasındaki yaşam süresinin 30 yıl fark etmesi Amerika'nın içindeki örneklerden biri.


3) Yükselen yeni bir dünya gücü: Çin’in dünya ekonomisindeki yükselişinden dolayı ortaya çıkan çıkar çatışmaları (Ticaret Savaşı, Teknoloji/Yapay Zeka yarışı).

Dalio, 1930’larda bu 3 etkenin 2. Dünya Savaşı’nı doğurduğunu hatırlatmakla beraber, kesin bir savaş beklentisi olmadığını çeşitli röportajlarda belirtmiş. Önümüzdeki yıllarda ülkelerin hem kendi içinde hem de birbiriyle olan dengelerinde büyük değişiklikler beklentisi içinde olduğunu vurgulamış. Tam olarak neyin değişeceğini açıklamaktan kaçınmakla beraber, “kesin bir şeyler değişecek” yorumunda kalmış gibi.




Image by Paul Weaver

Haftaya pazar e-mail kutunuzdayız!

bottom of page