top of page

Mesele Değil Hikaye

Bir arkadaşımın arkadaşı bir müzisyen var: Oscar Antoli. Kendisi Katalan, klarnet ve ney çalıyor, uzmanlığı Türk müzikleri. Bir Katalan kalkıp da Türk müziklerine nasıl ilgi duyuyor diye düşünmüştüm kendisini ilk tanıdığımda, dün akşam Paris’teki konseri ise çok farklı bir boyuta getirdi beni. Beraber çaldığı grupta kendisi Katalan, kemancı Türk, gitarist İranlı, baterist Avusturyalı, solist ise Kürt. “Barış için çalıyoruz,” dediler bütün bir gece minicik bir restoranın yan odasında Kürtçe, Ermenice, Türkçe aşk şarkılarını cazla harmanlayıp çalarken. 


Solist, Sakina Teyna, Varto, Muş doğumlu. Alevi Kürt bir aileye doğuyor, müziğini icra edemez hale gelince 2006 yılında Avusturya’ya politik mülteci olarak gidiyor. Avusturya Kültür Merkezi gibi sanatı koruyan güzel kuruluşlar sayesinde desteklenerek müziğini yapmaya devam ediyor. Konser boyunca İngilizce, Almanca, Fransızca, Kürtçe ve Türkçe yaptılar tüm anonsları. Bir yandan Anadolu ezgileriyle kanımızı kaynattılar, bir yandan da Paris’te hayatını kaybeden Ahmet Kaya’yı ve Kürt kadın aktivistleri (Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Söylemez) andılar. Ya da aktivist yerine, terörist mi demeliydim? Çünkü öldürülen Sakine Cansız PKK’nın kurucularından. 


“Kürt meselesi” ve “terörizm” gibi genelleyen ifadeler artık gerçekten kanıma dokunuyor. “Mesele”yi değil, propagandayı değil, hikayeyi anlamak istiyorum ben. İnsanları tanımak istiyorum. Ama Kürtçe’yi sokakta duysam tanımam. Kürtçe’nin 4 lehçesi olduğunu dün Sakina’nın müziklerinden öğrendim. Birçok şey bilmediğimi, “mesele”nin bize anlatılanlardan daha karmaşık olduğunu biliyorum. Şiddetin hiçbir sorunu çözmediğine yürekten inanmakla birlikte, insanların bunca sene durduk yere şiddete başvurmadığını da düşünüyorum. 


Konserden sonra gözlerim yaşlı kafam bulanık Sakina’ya bu barış müzikleri için teşekkür etmeye gittim. Beni o halde görünce bana sıkı sıkı sarıldı. “İyi ki geldin,” dedi. “Bizim aramızda ne gibi bir problem olabilir ki?” 


Sizi şu videoyla ve şu muhteşem albümle bırakıyorum. Umarım “mesele”lere değil, bu topraklardaki zengin ezgilere ve hikayelere kulak verirsiniz. --z



Image by Paul Weaver

Haftaya pazar e-mail kutunuzdayız!

bottom of page