top of page

Sebepsiz Yasakların Kontrol Edilemezliği

Mikro düzeyde ailenin, makro düzeyde devletin ve ruhsal düzeyde dinin ortak yapı taşı olan birey, bu 3 alanın da beraber yoğurduğu bir hamur gibi aslında. Üçünde de, düzgün davranmak, iyi kalpli, güzel insan olmak esastır. Bu hususta yasaklar da var haliyle. Ama bence yasak kavramı, içi doldurulmadığı müddetçe anlamsız ve bir o kadar da zararlı.



En uç noktaya gidip “hiç yasak olmasın” demeyeceğim asla. Bence ihtiyacımız olan, bireye yasağın arkasındaki neden-niçinlerin öğretildiği bir düzen. Çünkü bana göre, bir yasağın nedeni ne kadar iyi açıklanmazsa ve yasak insanın doğasına ne kadar aykırı ise, yasağı delme eğilimi de, yasağın kontrol edilemezliği de o kadar artacaktır. Cinselliği ele alalım örneğin. Cinsel gelişim doğum itibarıyla başlayan bir süreç. Siz aile olarak, o süreci eğitimle ve rol modellikle desteklemeyip, yasaklarla süslediğinizde, çocukta dürtünün biteceğini mi sanıyorsunuz sahi?😲 Bu sefer yalanlar eşliğinde gizli gizli buluşmalar başlayacak ve işin acı tarafı, bir bakmışsınız çekilen filmde, sizin yazdığınız senaryoya uyulmamış, hatta oyuncuları bile gerçekten tanımıyorsunuz artık. Bugün Müge Anlı ve türevlerinde, gazetelerin 3. sayfalarında tecavüz, şiddet, cinayet gibi konular içeren filmler görmemiz bu yasakların doğal bir sonucu ne yazık ki.


Ülkemiz ve Netflix arasındaki “eşcinsellik” sansürüne ilişkin tartışma da beni bu sebeple güldürüyor. Dizide eşcinsel karakter olmayacağı için, toplum ahlakı daha iyi bir noktaya mı çekilecek; insanlar eşcinsellik eğilimleri varsa, bunun farkına mı varmayacak? Netflix’te görmediğin gerçek değildir gibi bir halde miyiz yoksa?!🙄 Sansür tartışması sonrası, bir iddiaya göre Netflix Türkiye’deki dizi çekimlerini durdurmuş, hatta Netflix’in Türkiye’de yasaklanması bile konuşuluyor şu anda. Yine, yeniden yasak… İzlemek isteyen istediği her içeriği izlemenin bir yolunu bulur elbet; olan yine bizim dizi / film sektöründe çalışan emekçilerimize olur. Araştırmacılar, dehşet bir hızla büyüyen Netflix, nasıl yeni stratejiler izleyecek acaba diye kafa patlatırken, bizim nasibimize de alternatif çözümler için kafa patlatmak düşmüş, çok mu?! ~e

Image by Paul Weaver

Haftaya pazar e-mail kutunuzdayız!

bottom of page