top of page

O Gemiler Nereden Nereye Yürüdü?!

Daha önceki bir yazımızda Cem Yiğit Üzümoğlu’nu ve oynadığı “Evlat” isimli tiyatro oyununu övmüştük. Bu hafta da kendisinin Fatih Sultan Mehmet’i canlandırdığı Netflix’in yeni dizi-belgesel yapımı “Rise of Empires: Ottoman” dan bahsederek övgülere kaldığımız yerden devam edelim (valla bunun için para almıyoruz). 



Açıkçası Rise of Empires: Ottoman’ı izlemeye başladığımda çok fazla bir beklentim yoktu. Ama ilk bölüm biter bitmez kendimi kumandaya uzanıp ikinci bölümü açarken buldum! Kostüm, oyunculuk, kurguyu geçip benim için en vurucu noktasına geleceğim: İstanbul’un fethi hakkında bilmediğim ne kadar çok detay varmış!


Tarih dersleri, genel kültür derken kafamdaki bölük pörçük bilgilerin hepsi bu dizi-belgesel sayesinde bir bütünlük kazanmış oldu. Örneğin, Fatih Sultan Mehmet’in gemileri karadan yürüttüğünü biliyordum ama tam olarak nereden nereye ve nasıl olduğunu bilmiyordum. Bizans duvarlarına karşı toplar kullanıldı ama nerede, nasıl, ne kadar başarılı oldu, o dönemde bu teknoloji var mıydı, Osmanlı’ya nereden geldi bilmiyordum. Dahası bilmemekle kalmayıp hiç sorgulamadığım da bir ton şey varmış. Mesela, Bizans kendini nasıl savunmuştu? Hiç pazarlık olmuş muydu? Cenevizliler bu sırada ne yapıyordu? Başka ne gibi savaş taktikleri kullanılmıştı? Fatih Sultan Mehmet ve İmparator Konstantin nasıl biriydi? Bu süreçte ne gibi zorluklarla karşılaşmışlardı? Bunun gibi daha önce hiç duymadığım, bilmediğim, aklıma gelmeyen bir sürü yeni şey öğrendim bu 6 bölümlük yapımı izlerken.


Kısacası daha izlememiş olanlara kesinlikle tavsiye ederim. 👍~n

Image by Paul Weaver

Haftaya pazar e-mail kutunuzdayız!

bottom of page