top of page

Suudi Arabistan’da Film

Yakın zamanda izlediğim ve her yönüyle beni etkileyen bir film: The Perfect Candidate. Suudi Arabistan’ın ilk kadın yönetmeni Haifaa al-Mansour tarafından yönetilen bu film genç bir kadın doktorun toplumda karşılaştığı zorluklara rağmen yerel seçimlerde aday olmasını konu alıyor.



Londra Film Festival’indeki gösteriminden sonra yapımcılarla yapılan kısa söyleşide aynı film ekibinin 2012’de yönetmenin ilk filmi olan Wadjda adlı filmi de çektiğini ve çekim aşamasında lojistik anlamda çok zorlandıklarını öğrendik. Özellikle kadın aktörlerin sokakta geçen sahnelerini çekerken çoğu erkekten oluşan kameraman ekibinin kadın aktörle toplum içinde bir arada görünmemeleri için çekimi bir minibüs içinden yürüttüğünü anlattılar. 2018’de The Perfect Candidate’ı çekerken ise 2012’ye kıyasla çok daha rahat koşullarda çalıştıklarını ve ülkenin geçirmekte olduğu değişime yakından tanıklık ettiklerini söylediler.


Suudi Arabistan’da sinema ticari olarak geçtiğimiz 2018 senesinde başlamış. Her ne kadar 2000’lerin başından beri Suudi yapımı filmler olsa da ülkede sinemanın yasak olması nedeniyle bu filmlerin gösterimleri sadece yurtdışında yapılmış. Ülkedeki değişim rüzgarının yakın zamandaki diğer örnekleri ise kadınların araba kullanmasının önündeki yasağın kaldırılması ve ülkenin dış turizme açılması. BBC'nin haberine göre bu değişim rüzgarının arkasında yatan neden ülkenin azalan petrol gelirleri nedeniyle vatandaşlarının maddi yaşam standartlarını sürdüremeyecek olması, buna karşılık onlara sosyal anlamda daha fazla özgürlük verme çabası. --n





Image by Paul Weaver

Haftaya pazar e-mail kutunuzdayız!

bottom of page