top of page

Terapist Modu

Methini çok fazla duyduktan sonra bugün, BluTV’nin güncel yapımlarından “İlk ve Son” dizisini izlemeye başladım. Sanırım 3. bölümdeydik ki, bir anda dizide iç ses diyemeyeceğim biri konuşmaya başladı. Yorumlar oldukça profesyoneldi. “Acaba sesli betimleme özelliğini mi açtık, ama yok ya böyle sesli betimleme mi olur” vs diye düşünürken, bir öğrendim ki diziyi “terapist modu”nda izlemeye başlamışız. Sonradan araştırdığıma göre, bu terapist modu dizi izleme deneyiminde dünyada bir ilkmiş ve doğrusunu söylemem gerekirse uygulamayı çok yaratıcı ve etkileyici buldum. Analitik film okumalarını ya da psikoloji yorumlamalarını çok ama çok seven biri olarak, terapist yorumlarıyla dizi izlemek kendi deneyimimi de zenginleştirdi diyebilirim. Bazı yerlerde hiç aklıma gelmeyen bir çıkarımı düşünmek, bazı noktalarda da “hah bence aynen bu sebepten” diyerek terapistle senkronize olmak garip bir haz verdi. 😊 Diziyi izlemediyseniz de, ister terapist modunda ister kendi yorum modunuzda izlemenizi öneririm. Şimdilik güzel ilerliyor, zaman akışındaki ileri-geri kurgu izleyiciyi zinde tutuyor.



Eş zamanlı izlediğim ve tavsiye edebileceğim bir başka dizi ise, Amazon Prime’da da bulabileceğiniz “Nine Perfect Strangers”. 9 farklı bireyin, 10 günlük bir inzivada başlarından geçenleri, birbirleriyle etkileşimlerini, yaşanan deneyimleri (işler biraz karmaşıklaşıyor!), karakterlerin bugün geldikleri noktada etkisi bulunan kök sebepleri izlemek benim hoşuma gitti. Hatta kök sebep vs dediğime bakılırsa, terapist modu bu diziye de cuk otururmuş.

(Bu noktada Zeynep’in daha önce kaleme aldığı “İnziva da Ne Ki” yazısını ve Nazlı’yla benim inzivaya dair sorularımızı sorduğumuz podcast sohbetimizi de yeri gelmişken hatırlatalım. O inzivanın, bu dizide yaşananlarla alakası yok tabii:)

Gördüğünüz üzere bu terapist modunu keşfettikten sonra acaba başka hangi yapımlarda terapist modu olsa çok güzel olurdu diye düşünmeye başladım ve IMDb’de güzel bir psikoloji seçkisi keşfettim. Fakat içimden siz sevgili okuyucularımızla beraber kolektif bir liste oluşturmak da geçti. (Neden olmasın ama değil mi?) Öyleyse, bize “keşke bu filmde / dizide de terapist yorumları olsaydı” diyebileceğiniz yerli / yabancı yapımları yazın, haftaya yepyeni bir listemiz olsun. ~e

Image by Paul Weaver

Haftaya pazar e-mail kutunuzdayız!

bottom of page