top of page

Trujillo ve Teke Şenliği

Son 100 yıl içerisinde güzel dünyamızın gördüğü diktatörler arasında daha önce hiç rastlamadığım Rafael Trujillo ile yakından tanışmamı sağlayan Teke Şenliği kitabı son dönemlerde okuduğum en orijinal kitaplar arasında yerini aldı bile.



Nobel ödüllü, Perulu yazar Mario Vargas Llosa’nın birçok gerçek tarihsel kişiyi, kimi zaman yaşanmış, kimi zaman da kurgusal öğelerle harmanladığı kitap 3 temel eksende ilerliyor: Dominik Cumhuriyeti’ni 31 yıl boyunca diktatörlük rejimiyle yöneten Trujillo; onu bir suikastla öldüren gruptaki kişilerin yaşadıkları ve Trujillo’nun sağ kolu gibi olan eski senatörün kızının şimdiki versiyonu kitabın ana çatısını oluşturuyor. Kitabın odağı, yaklaşık 50 bin kişinin ölümünden mesul tutulan bir diktatör olunca, haliyle bir diktatörün egosunu, o egoyu beslemek için kimi zaman pervane olan, kimi zaman da korkuyla bezenmiş diğer devlet adamlarını (Ne yazık ki kitap boyunca çok erkek egemen bir devlet temsili hakim) ve o kontrolsüz egonun yol açtığı yıkımı görmek doğal bir sonuç oluyor.


Yine kitap sayesinde öğrendiğim; diktatörlükle mücadelede önemli bir örgüt haline gelen Clandestina ve örgütün kurucusu olan Mirabel Kardeşler ve eşleri; daha derin araştırma yapacağım bir konu oldu. (25 Kasım’ın Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak kutlanmasının sebebi de Mirabel Kardeşler’e uzanıyormuş)


Kitabın büyüsünü haliyle çok bozmak istemiyorum; ama konu ilginizi çektiyse öncelikle kitabı okumanızı önerir; “Benim 550 sayfa okuyacak enerjim yok” diyenlere ise kitap sırasında kendi listeme eklediğim aşağıdaki 2 filmi önerebilirim:



Şimdiden iyi okumalar veya izlemeler! ~e



Image by Paul Weaver

Haftaya pazar e-mail kutunuzdayız!

bottom of page