top of page

Zamanın Su Gibi Aktığı Yer: Sosyal Medya

Bu aralar İnstagram’da takip ettiğim birkaç influencer’ın yeni yeni TikTok kervanına katıldığını görüyorum. Bilmeyenler için TikTok 2012’de kurulmuş menşei Çin olan bir sosyal medya platformu. 2017’de Çin dışındaki ülkelere açılmasıyla birlikte kısa zamanda popüleritesini, özellikle gençler arasında arttırmış olan ve bugün yaklaşık 800 milyon aktif kullanıcısı olan bir platform.



Peki TikTok'un içinde ne var? Anladığım kadarıyla genellikle videolar, birbirine “challenge” yollayanlar, dans edenler… Anladığım kadarıyla diyorum çünkü her ne kadar merakımı cezbetse de TikTok’a bulaşmama kararı aldım (şimdilik). Bunun birinci ve yüzeysel nedeni “bizden geçti artık” demem. Ama asıl nedeni başka bir sosyal medya kanalına daha bağımlı olmayı kaldıramayacak olmam. Zira İnstagram ile olan ilişkim yeterince zamanımı tüketiyor gibi hissediyorum. Bu noktada da sorunun sadece bende olduğunu düşünmüyorum. Sonuçta sosyal medya şirketlerinin çoğunda benim dikkatimi maksimum süre uygulama içerisinde tutmak için çalışan yüzlerce insan var. Ne mi yapıyorlar? Kullandığımız uygulamaların ve platformların olabildiğince “sürtünmesiz bir deneyim” sağlaması için çalışıyorlar. 


Bunun en güzel örneklerinden biri sayfa geçişleri. Bir sonraki sayfaya geçmek için bir tuşa basmak kullanıcı deneyiminde bir sürtünme noktası, çünkü o butona basmak için kullanıcının bilinçli bir aksiyon alması gerek. Halbuki sonsuza kadar uzanan sayfa dizaynı ile bunu ortadan kaldırıp kullanıcının daha bilinçsiz bir şekilde aşağı kaydırarak daha çok içerik görmesini ve zaman algısını yitirmesini sağlayabilirsiniz. Aynı şekilde İnstagram’daki hikayeleri (story) izlemeye başladığınızda aslında bir sonraki hikayeye geçmek için hiçbir şey yapmanıza gerek yok, otomatik olarak kendi geçiyor. Böylece bir bakmışsınız saatlerinizi insanların paylaştığı hikayelere kitlenerek geçirmişsiniz. İşte bu sürtünmesiz dizaynın bir başarısı (!). ~n


Bu konudaki sohbetimizi burdan dinleyebilirsiniz: S2B4: Instagram'ı Ben mi Açtım, Parmağım mı?

Image by Paul Weaver

Haftaya pazar e-mail kutunuzdayız!

bottom of page