top of page

Genlerim Sabah Uykusunu Seviyor

Son yıllarda herkes birbirine kişisel gelişim ile ilgili tavsiyeler verir oldu. Bu tavsiyelerden açık ara en sevmediğim sabah nasıl erken ve enerjik uyanılır tavsiyeleri. Dahası haber sayfaları güne saat 4’te başlayan ve başarısını (ve milyon dolarlarını) buna borçlu olan CEO’ların hikayeleri ile dolu.

Her şeyden önce bunun gibi haberler sabah erken kalkmanın erdemli bir davranış olduğu ve erken kalkmayan insanların ise tembel olduğu kanısını daha da perçinliyor. Dahası eğer okula veya işe gitmek için erken kalkıyor ama enerjik olamıyorsanız gece sorumsuz bir şekilde geç yattığınız düşünülüyor. Yeni yapılan bir araştırma sabah erken kalkmanın veya gece geç yatmanın sadece kişisel bir tercihten ibaret olmadığını, genlerimizin günlük biyolojik saatimizi belirleyen önemli bir faktör olduğunu göstermiş. Yani eğer genleriniz sizi gececi yapıyor ama sizin iş nedeniyle sabahları erken kalkmanız gerekiyorsa sabah enerjik olmamanız gayet doğal.


Bu arada, bu hafta Nobel Ekonomi Ödülü’nü alan Abhijit Banerjee ödülü kazandığı haberini sabahın erken saatlerinde aldıktan sonra tekrar yatıp uyuduğunu söylemiş. O da sabah uykusunu seviyor demek ki :) --n



Image by Paul Weaver

Haftaya pazar e-mail kutunuzdayız!

bottom of page