top of page

Kimler Krizi Fırsata Çevirecek?

Koronavirüs Türkiye'ye gelmemiş olabilir ama bütün dünyada büyük bir krize neden olduğu tartışılmaz. Büyük konferansların, fuarların ve iş seyahatlerinin iptal edilmesi; bazı ülkelerde okulların, üniversitelerin eğitime ara vermesi; Facebook, HSBC, Sony gibi büyük şirketlerin çalışanlarına evden çalışmalarını söylemesi sadece insanların günlük rutininde değil borsada da hissedilen etkiler yaratmaya başladı. Peki bu koronavirüs krizinde kazanan ve kaybeden şirketler kimler olacak?



Şu anda krizden en kötü etkilenenler cruise gemi şirketleri ve havayolları şirketleri gibi görünüyor. Zira bu sektördeki çoğu şirketin hisse değerleri yaklaşık son 10 yılın en düşük seviyelerinde. Profesör Scott Galloway’e göre defansif oynayarak krizi fırsata çevirmek isterseniz kısa vadede koronavirüs nedeniyle hisseleri ‘indirimli’ olan bu şirketlere yönelebilirsiniz. 


Peki krizden olumlu etkilenen şirketler kimler olacak? Burası daha heyecanlı çünkü biraz daha spekülatif :) Bunun için önce en uç senaryoyu düşünelim: Dünyadaki herkesin bir süreliğine evlerinde karantinada yaşaması gerekse ne olurdu? Aslında bunu hayal etmek pek de zor değil, zira Çin’in bir kısmı bir süredir böyle yaşıyor. 


  • Evde iş/eğitim: Online iletişim araçlarının bu dönemde hem kullanım sıklığı hem de kullanıcı sayısı artış gösterebilir. Zoom, Skype (yani Microsoft) gibi şirketler bu işten karlı çıkabilir. 

  • Evde eğlence: Evde eğlence dendi mi ilk akla gelen televizyon olabilir (Netflix yine yaşadı) ancak koronavirüs krizinin gizli kazananı bilgisayar ve mobil oyunlar olacak gibi. Habere göre dünya çapındaki mobil oyun download sayısı Şubat ayında %39 artış göstermiş. Dışarıdaki eğlencelerde harcanan para azaldıkça mobil oyun içinde harcanan para da artış gösterebilir. 

  • Evde yemek: Yine bir ihtimal eve sipariş servisleri bu işten karlı çıkabilir. Bu hem yemek hem de market alışverişi için geçerli.

  • Evde spor: Spordan vazgeçemeyenler nedeniyle de online egzersiz programlarına olan talep artabilir. Profesör Galloway’in tahminlerinden biri de egzersiz bisikleti satan ve online derslere üyelik modeli ile çalışan Peloton’un koronavirüs nedeniyle hisse değerinin artış göstereceği. 


Tabii bunların hepsi sonuçta bir tahmin. Koronavirüsün dünyada daha büyük bir resesyona neden olup olmayacağı ise kafalarda hala bir soru işareti. ~n

Image by Paul Weaver

Haftaya pazar e-mail kutunuzdayız!

bottom of page