top of page

Korku Filmleri Pandemide Neden Popüler Oldu? 😱

Pandeminin başladığı 2020, ve akabinde 2021 senesi çoğu insan için hayatlarında geçirdikleri en korku dolu iki yıl olabilir. Bütün dünyayı saran bir belirsizlik, çoğu kişinin işini kaybetmesi, evlere kapanma, sağı solu belli olmayan bir virüs, ve her an sevdiğimiz birine bir şey olabilir endişesi. Her şey resmen bir korku filmi senaryosundan fırlamış gibiydi. Biri sorsa bu korku dolu zamanlarda insanlar ne gibi filmler izlemekten daha çok hoşlanır diye hiç tereddütsüz tahminim onları neşelendirecek veya rahatlatacak türden diziler veya filmler olurdu. Ama insan psikolojisi tezatlıklarla dolu! 2020 yılında korku filmleri her zamankinden daha popüler olmuş! Dünyanın kendisi bir korku filmine dönmüşken insanların kurgusal korku filmlerine artan ilgisi karşısında şaşıran araştırmacılar da bunu açıklamaya koyulmuşlar.


Öncelikle korku filmi hayranlarının yüksek kaygı ile karakterize edilen nevrotik kişilik özelliklerine sahip olduğunu bulmuşlar. Daha da önemlisi korku filmi izlemenin onların gerçek hayattaki kaygılarına da iyi geldiğini bulmuşlar. Bunun nedenini de kontrol hissiyatı ile açıklıyorlar:


Gerçek hayattaki kaygının çoğu zaman temelinde yatan şey durumun kontrolünün sizde olmadığı hissidir. Stres etkeni üzerindeki kontrol eksikliği de asıl stresin bilinen olumsuz etkilerine ve kaygıya neden olan faktördür. Halbuki bir korku filmi izlerken, kişi her ne kadar korkunç bir duruma maruz kalsa da, sonuçta kurgusal olmasından dolayı durumun üzerindeki kontrol hissiyatı daha yüksek olur. Kişi hala eskisi kadar endişeli hissedebilir, ancak artık kurgusal ve kontrol edilebilir bir şey hakkında endişeli hissetmesi, gerçek ve kontrolü dışında olan bir şey hakkında endişeli hissetmesinden daha az olumsuz sonuç doğurur. Bu nedenle araştırmacılar korku filmi izlemenin özellikle yüksek endişe sahibi insanlarda rahatlamaya neden olduğunu öne sürüyorlar.


Korku filmlerinden hiç haz etmeyen biri olarak korku filmi izlemenin beni rahatlatabileceği fikri benim için oldukça inanması güç bir fikir. Siz korku filmi sevenlerden mi yoksa nefret edenlerden misiniz? ~n




Image by Paul Weaver

Haftaya pazar e-mail kutunuzdayız!

bottom of page