top of page

“Kadın Liderlik”

Kadın veya erkek liderlerden bahsetmenin aslında zararlı olduğunu, bu bahsi ederken insan olarak hepimizin içinde olan özelliklerin farklı şekillerde dağılımından bahsettiğimizi düşünsem de, geçenlerde gördüğüm bu analiz ilgilimi çekti, paylaşmak istiyorum: COVID-19’a en etkili cevap veren liderler kadın liderlermiş. Sayıları az olduğu için bir satıra sığacak şekilde yazabiliyorum. 😄Almanya, Finlandiya, İzlanda, Tayvan, Yeni Zelanda, Norveç ve Danimarka. 



Forbes bu analizinde bu kadın liderlerin farklı yaptığı şeyleri 4 kategoride özetlemiş:


1) Gerçeği söylemek. Ülkemiz dahil birçok ülkenin geçtiği isyan ve yalan aşamalarından geçmeyen Angela Merkel, Almanların yüzde 70’inin bu virüsten etkileneceğini ve hemen şimdiden itibaren ciddiye alınması gerektiğini daha ilk günlerden söylemiş.


2) Kararlı olmak. Yeni Zelanda’da sadece 4 ve Tayvan’da sadece 6 ölümlü vaka olmasının sebebi olarak Jacinda Ardern ve Tsai Ing-wen’in gözlerini kırpmadan aldıkları ve süreç devam ederken arkasında durdukları kararlar gösteriliyor. Üstelik bu iki lider çok farklı metotlar takip ediyor: Tsai Ing-wen karantinaya gerek kalmaması için 124 farklı uygulamayı yürürlüğe sokuyor, Ardern ise karantiya erken başlıyor ve kaldırmaya da niyetli değil.


3) Teknolojiyi doğru kullanmak. İzlanda başbakanı Katrín Jakobsdóttir isteyen herkese ücretsiz COVID-19 testi sağlayan tek lider. Finlandiya başbakanı Sanna Marin ise yeni nesle yönelik bir liderlik uygulaması olarak sosyal medya influencer’larını doğrulanmış bilgilerin paylaşımı için kullanıyor. 


4) Sevgi dolu olmak. Norveç başbakanı Erna Solberg, Danimarka başbakanı Mette Frederiksen, ve Yeni Zelanda başbakanı Jacinda Ardern, yetişkinleri kapı dışarı ederek çocuklara verdikleri sevgi dolu konuşmalarla gündemde. Bu liderler korkuyu ve stresi normalize eden ve sevgiyle kucaklayan bir tonla konuşarak hepimizin gönlüne su serpiyor. 


Bütün bunları kabul edilmeyen istifalarla, gecenin köründe verilen demeçlerle, başkasını gösteren parmaklarla karşılaştırınca, “erkek lider” - “kadın lider” ayrımı yapmamak zor tabii… Ama biz yine de hatırlatalım: Gerçeği söylemek, kararlı olmak, bilimi, teknolojiyi doğru kullanmak ve sevgi dolmak, çok şükür ki kadın-erkek hepimize bahşedilen, bizleri güzel kılan, yüce özellikler. ~z


🎧 Kriz anlarında liderlik nasıl olmalı? İyi bir liderin özellikleri nelerdir? İyi bir lider kriz anlarında nasıl davranmalıdır? Son zamanda etrafımızda gördüğümüz iyi ve kötü liderlik örnekleri neler? Bu konuları konuştuğumuz podcast bölümümüzü buradan dinleyebilirsiniz: S2B9: Kriz Anlarında İyi Liderlik

Image by Paul Weaver

Haftaya pazar e-mail kutunuzdayız!

bottom of page